ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ: Για τη μεταφορά των αιμοληψιών σε ακατάλληλο χώρο

«Να εξασφαλιστεί κατάλληλος διαμορφωμένος χώρος για τις αιμοληψίες ώστε να μπορεί να καλυφθεί ο μεγάλος όγκος των εξωτερικών ασθενών που εξυπηρετεί καθημερινά, με αίθουσα αναμονής για τους ασθενείς και συνοδούς», ζητά το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, με αφορμή τη μεταφορά των αιμοληψιών σε ακατάλληλο χώρο,

Το Σωματείο στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Επανερχόμαστε για άλλη μια φορά για να τονίσουμε ότι οι όποιες λύσεις δίνονται για χωροθέτηση χώρων ή άλλων προβλημάτων δεν μπορεί να στηρίζονται στην ανακύκλωση αυτών.

Συγκεκριμένα, ενώ ορθώς μεταφέρθηκε ο χώρος του προεγχειρητικού ελέγχου σε κατάλληλο χώρο, η μεταφορά του τμήματος αιμοληψιών στον αρχικό ακατάλληλο χώρο του προεγχειρητικού έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Δεν υπάρχει ουσιαστικά χώρος αναμονής για τους ασθενείς και τους συνοδούς τους καθώς και ο χώρος για να πραγματοποιηθούν οι αιμοληψίες είναι ιδιαίτερα μικρός με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι στριμωγμένοι με τους ασθενείς για να τους κάνουν την αιμοληψία.

Οι περισσότεροι ασθενείς και συνοδοί (“για να μη χάσουν τη σειρά” όπως λένε) στέκονται όρθιοι στο διάδρομο και στο χώρο μπροστά από το ιατρείο, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στη διακίνηση των περιστατικών που χρειάζονται μεταφορά με αμαξίδια ή φορεία. Πρόκειται για μια κατάσταση άσχημη και καθημερινή που δημιουργεί συνεχείς εντάσεις και προστριβές μεταξύ του προσωπικού και των ασθενών - συνοδών.

Θεωρούμε αδιανόητο να βρίσκονται και να νοικιάζονται χώροι του δημόσιου νοσοκομείου και αντίστοιχα η διοίκηση να μη μεριμνά για την εξεύρεση λύσης που να καλύπτει σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες.

Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι η λύση δεν βρίσκεται στη συγχώνευση του ιατρείου προεγχειρητικού ελέγχου με άλλο ιατρείο (π.χ. τις αιμοληψίες) αλλά η ανεύρεση σωστού χώρου που να μπορούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με ανθρώπινες συνθήκες και οι ασθενείς με τους συνοδούς τους να μην ταλαιπωρούνται.

Σε αυτήν τη λογική ζητάμε:

Να εξασφαλιστεί κατάλληλος διαμορφωμένος χώρος για τις αιμοληψίες ώστε να μπορεί να καλυφθεί ο μεγάλος όγκος των εξωτερικών ασθενών που εξυπηρετεί καθημερινά, με αίθουσα αναμονής για τους ασθενείς και συνοδούς.

Η οποιαδήποτε χωροταξική ανακατανομή χώρων δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για συγχωνεύσεις κλινικών, τμημάτων και εργαστηρίων».