Κάλεσμα στήριξης του ψηφοδελτίου της ΕΣΚ Παρα-τετραπληγικών στις εκλογές του Συλλόγου

Εκλογές διεξάγονται στις 4, 5 και 6 Νοέμβρη στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών. Κάλεσμα συμμετοχής και στήριξης των ψηφοδελτίων της απευθύνει η ΕΣΚ Παρα-τετραπληγικων και κινητικά αναπήρων για το ΔΣ και για αντιπροσώπους. 

Καλεί σε ενίσχυσή της για την ενδυνάμωση του οργανωμένου, ασυμβίβαστου αγώνα για την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής και αντιαναπηρικής πολιτικής. 

Παρατίθεται αναλυτικά, η ανακοίνωση - κάλεσμα, ενώ παρακάτω μπορείτε να τη διαβάσετε σε μορφή PDF. 

«Ρίχνοντας στις κάλπες τα ψηφοδέλτια της ΕΣΚ και με τη συμμετοχή μας στον αγώνα υψώνουμε τείχος στα νέα βάρβαρα μέτρα που ήδη έχουν αποφασίσει κυβέρνηση - ΕΕ και κουαρτέτο για παραπέρα κόψιμο επιδομάτων και συντάξεων αναπηρίας, μείωση κοινωνικών δαπανών σε Υγεία - Πρόνοια - Ειδική Αγωγή.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί όπως και οι προηγούμενες μια πολιτική που τα πάντα υποτάσσονται στην κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Σε 50 δισ. ευρώ ανέρχονται οι περικοπές στις συντάξεις τα τελευταία 6 χρόνια. Όλες αυτές οι περικοπές, με αυτά που έκοψαν από μισθούς, επιδόματα, θεραπείες, τα φάρμακα, δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, την Ειδική Αγωγή, τις ευρύτερες κοινωνικές παροχές πήγανε για επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για την ικανοποίηση των δανειστών.

 • Γι’ αυτό μείωσαν κατά 50% (900 εκατ. ευρώ) τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την Πρόνοια, οδηγώντας στο κλείσιμο τα περισσότερα ιδρύματα και υπηρεσίες Πρόνοιας, φορτώνοντας το κόστος περίθαλψης στον ίδιο τον ανάπηρο και την οικογένειά του. Όπως κάνουν σήμερα με το ίδρυμα Σκαραμαγκά, χθες με του Χαϊδαρίου, αύριο με της Γλυφάδας και όχι μόνο.

 • Για τον ίδιο λόγο μείωσαν από 50 έως και 80% τα ποσά που δίνονταν προ του 2009, αλλά και τις παροχές για τεχνικά βοηθήματα, αναπηρικά αμαξίδια, κηδεμόνες, μαξιλάρια κατά των κατακλίσεων κ.ά., είδη άκρως αναγκαία για την καθημερινή ζωή των παραπληγικών, τετραπληγικών και βαριά κινητικά αναπήρων.

 • Γι’ αυτό τα ΚΕΠΑ κυριολεκτικά έχουν μετατραπεί σε σφαγεία, όπου καθημερινά χιλιάδες συνάδελφοι μέσω της μείωσης του ποσοστού αναπηρίας χάνουν επιδόματα, συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι 90.000 ανάπηροι να έχουν μείνει χωρίς επίδομα και δεκάδες χιλιάδες άλλοι χωρίς σύνταξη αναπηρίας μόνο τα τελευταία 3 χρόνια.

 • Για τον ίδιο λόγο μας χαρατσώνουν με τον ΕΝΦΙΑ, τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα, το ΦΠΑ.

Για όλα αυτά η ΕΣΚ και η ΣΕΑΑΝ έχουν κάνει δεκάδες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για να στηρίξουν συναδέλφους, όταν ΠΑΣΠΑ και ΕΣΑΜΕΑ αρκούνταν ή σε φιέστες ή σε κινητοποιήσεις επετειακού χαρακτήρα μια φορά το χρόνο εκτόνωσης και αποπροσανατολισμού.

Τώρα τελευταία η πλειοψηφία της διοίκησης του ΠΑΣΠΑ εμφανίζεται ότι διαφωνεί με την ΕΣΑΜΕΑ. Όμως, ο καυγάς γίνεται για το πάπλωμα, που λέει και ο λαός μας. Η κόντρα είναι για το μοίρασμα των κονδυλίων και όχι για τις ανάγκες των αναπήρων.

Η δε ΕΟΚΑ και αυτή στον ίδιο ντορό. Όλοι τους διατυπώνουν αιτήματα ατάκτως ειρημένα χωρίς να αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική, χωρίς να χτυπάνε τις αιτίες, τους υπεύθυνους και αυτούς που κερδίζουν από τα προβλήματά μας και την εκμετάλλευση των αναγκών μας.

Συνάδελφοι, προειδοποιούμε!

Τα επιδόματα των παραπληγικών και των τυφλών έχουν προγραφεί ως ανορθολογικά από την κυβέρνηση και αυτούς που ψήφισαν τα μνημόνια, δηλαδή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΚ και ΠΟΤΑΜΙ και την Παγκόσμια Τράπεζα (Έκθεση Παγκόσμιας Τράπεζας Δεκέμβρης 2016, προαπαιτούμενα αξιολόγησης που πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το Μάη 2018). Ενώ όλα αυτά είναι δημοσιευμένα, οι της πλειοψηφίας και της ΕΣΑΜΕΑ το κάνουνε γαργάρα και αποκοιμίζουν τον κόσμο.

Η πλειοψηφία στο ΔΣ του Συλλόγου μας συνειδητά εξαπατώντας, για πολλά χρόνια, είχε κάνει καραμέλα την εξαίρεση των αναπήρων από τα όποια μέτρα παρθούν στο όνομα της κρίσης. Μα οι ανάπηροι αντικειμενικά δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τις επιπτώσεις των μέτρων. Γιατί ο ανάπηρος από τα φτωχά λαϊκά στρώματα πλήττεται πρώτα απ’ όλα από την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Ειδικής Αγωγής, της Κοινωνικής Ασφάλισης, την ανεργία. Γιατί, με τα μέτρα των κυβερνήσεων και της ΕΕ τσακίζεται η εργατική - λαϊκή οικογένεια, το μοναδικό ουσιαστικά στήριγμα του ανάπηρου στη χώρα μας. Πώς να μας στηρίξει το παιδί μας, ο αδελφός μας, οι γονείς μας όταν είναι άνεργοι, απολυμένοι και όσοι τυχαίνει να εργάζονται παίρνουν 500 ευρώ ή μένουν απλήρωτοι για μήνες, ζώντας μέσα στην ανέχεια και την ανασφάλεια;

Μην τους πιστεύετε. Βγάλτε συμπεράσματα από την πείρα σας. Το δικό μας όπλο είναι η οργάνωση και ο αγώνας.

Προειδοποιούμε ότι δεν θα σταματήσουν εδώ αν δεν τους σταματήσουμε!!!

Οι δεσμεύσεις που έχουν απέναντι σε ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα και ΕΕ με την ψήφιση του 3ου και του 4ου μνημονίου από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου επιβάλλουν την παραπέρα συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών, των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων. Οι συζητήσεις με την τρόικα και τους κοινωνικούς εταίρους έχουν ήδη ξεκινήσει αφού η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη μέχρι το Μάη του 2018 να έχει ψηφίσει νόμο που θα αφορά συνολικά την επιδοματική πολιτική των αναπήρων.

Ήδη, με την ψήφιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (200 ευρώ μηνιαίως) προλείαναν και ετοίμασαν το έδαφος. Έτσι, από τη μια θέλουν να κατευνάσουν την οργή των πιο εξαθλιωμένων, να μην ξεσηκωθούν και από την άλλη με μέτρο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σχεδιάζουν ότι δεν θα παίρνει κανένας επίδομα όταν έχει εισόδημα πάνω από 200 ευρώ το μήνα.

Νέα συναδέλφισσα, νέε συνάδελφε, μαθητή, μαθήτρια, φοιτητές, άνεργοι κι …ελάχιστοι εργαζόμενοι,

Μπορεί να είμαστε στο αμαξίδιο, μπορεί να κυκλοφορούμε με μπαστούνια, όμως δεν πρέπει να αποδεχτούμε αυτή τη ζωή που μας ετοιμάζουν. Μπορούμε κι έχουμε όνειρα! Να κατακτήσουμε τη γνώση, να μπορούμε να προσφέρουμε με τη δουλειά μας, να απολαύσουμε τα αγαθά του πολιτισμού και του αθλητισμού! Για τα κέρδη των ολίγων μας τα στερούν. Μας θέλουν ντεκόρ στα φιλανθρωπικά τους σόου. Γυρίστε τους την πλάτη! Διεκδικήστε τη ζωή με την ΕΣΚ, με τη ΣΕΑΑΝ! Δεν υπάρχει άλλος δρόμος!

Τον 21ο αιώνα(!!!) θέλουν να μας μάθουν να ζούμε με ψίχουλα, με υποκατάστατα δικαιωμάτων. Δεν θα τους το επιτρέψουμε! Για την κοινωνία τους που θεοποιεί το κέρδος είναι κόστος ο ανάπηρος. Όμως τον θέλουν ως πελάτη στις επιχειρήσεις τους των αναπηρικών ειδών, των κέντρων αποκατάστασης, να κερδίζουν από την εμπορευματοποίηση των αναγκών μας.

Σήμερα, στην πλειοψηφία του ΔΣ, θεωρούν διέξοδο το λεγόμενο κοινωνικό εταιρισμό ή κοινωνική οικονομία, δηλαδή τη φιλανθρωπία, την απλήρωτη εργασία μέσω του εθελοντισμού ή ακόμα και τον εθελοντισμό επί πληρωμή. Αυτό το τόσο παλιό και σάπιο, που εμφανίζεται με νέα μορφή, όχι μόνο δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματά μας, των αναπήρων και των οικογενειών τους γενικότερα, αλλά είναι και το μέσο α) για να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη του απέναντι στους αναπήρους, β) να εξασφαλιστεί τσάμπα εργατικό δυναμικό, γ) που ξεπλένει τα εγκλήματα αυτών που πρώτα μας σακατεύουν και μετά εμπορεύονται τις ανάγκες μας, καταληστεύουν εργαζόμενους και λαό και χρησιμοποιούν τη φιλανθρωπία για να δίνουν ένα και να παίρνουν εκατό.

Πάρε τη θέση σου, εσύ και η οικογένειά σου στο αγωνιστικό ριζοσπαστικό αναπηρικό κίνημα.

Ψήφισε ΕΣΚ - συμπαρατάξου με τη ΣΕΑΑΝ.

Δεν χωράει σε καμιά λογική απλού ανθρώπου τον 21ο αιώνα, από τη μια να υπάρχει τέτοια γιγάντια ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και της τεχνικής, τέτοιος παραγόμενος πλούτος, να υπάρχει αμύθητος πλούτος σε λίγα χέρια και από την άλλη να υπάρχει τέτοια εξαθλίωση και φτώχεια, για τους εργαζόμενους να κυριαρχούν συνθήκες του 19ου αιώνα, οι ανάπηροι στον Καιάδα και όλα αυτά για να προστατευτεί η αγία επιχειρηματικότητα!

Δυναμώνουμε τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), τον αγωνιστικό ριζοσπαστικό πόλο στο αναπηρικό κίνημα που με συνέπεια εδώ και 16 χρόνια, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες των αναπήρων και των οικογενειών τους από τα φτωχά λαϊκά στρώματα αντιπάλεψαν στα ίσα με ανιδιοτέλεια, αδιαλλαξία και σταθερότητα την αντιλαϊκή, αντι-αναπηρική πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, της ΕΕ και των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Σωτήρες δεν υπήρχαν και ούτε υπάρχουν.

Σε όλη αυτή τη σκληρή επίθεση που δεχόμαστε αντιτάσσουμε τον ασυμβίβαστο ενωμένο αγώνα μας μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, που χτυπιόμαστε από αυτή την πολιτική συγκροτούμε μια πλατιά λαϊκή συμμαχία για να μπορέσουμε να τους σταματήσουμε, για να ανοίξει ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης με γνώμονα την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας. Αγωνιστικά διεκδικούμε;

 • Ούτε ένα ευρώ περικοπή στα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας. Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στα προ των περικοπών επίπεδα. Μέτρα προστασίας των ανέργων. Τέρμα στα χαράτσια και τη φοροληστεία.

 • Δωρεάν όλες οι αναγκαίες θεραπείες, φάρμακα υγειονομικό υλικό και τεχνητά βοηθήματα, για όλους τους αναπήρους με κάλυψη 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υψηλής ποιότητας Υγεία, Πρόνοια, Ειδική Αγωγή με απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους ευαίσθητους τομείς.

 • Δουλειά για όλους τους ικανούς προς εργασία αναπήρους με ευθύνη του κράτους.

Ξεπέρασε το φόβο, πες όχι στη μίζερη ζωή.

Στήριξε τα ψηφοδέλτια της ΕΣΚ στις εκλογές του συλλόγου μας, του ΠΑΣΠΑ στην Αθήνα και τα Παραρτήματα!

Τέλος συνάδελφοι, επειδή η πλειοψηφία του ΔΣ μας αρνείται το δικαίωμα να μπορούμε να επικοινωνούμε απευθείας μαζί σας και δε μας δίνουν το μητρώο για να εξασφαλίσουμε μια τέτοια επικοινωνία, θα σας παρακαλούσαμε να μας στείλετε τα στοιχεία σας, (τηλέφωνο, διεύθυνση, e-mail) για να μπορούμε να επικοινωνούμε μαζί σας. Email: eskamea@otenet.gr, Τηλέφωνο: 210 2522411 κινητό: 6972203139. Ταυτόχρονα, μπορείτε να ενημερώνεστε για τη δράση μας στην ιστοσελίδα www.eskamea.gr». 

Οι εκλογές θα γίνουν: 

 • Στην Αθήνα οι εκλογές θα γίνουν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης (πρώην ΕΙΑΑ) στην οδό Σπύρου Θεολόγου 1, 8η στάση Λεωφόρου Φυλής (Χασιάς), Ίλιον, από ώρες 10 π.μ. έως 6 μ.μ.
 • Στο παράρτημα Β. Α. Πελοποννήσου οι εκλογές θα γίνουν στο Άργος, στα γραφεία του Συλλόγου, οδός Κανάρη, πλατεία Νέων Εργατικών Κατοικιών.
 • Στο παράρτημα Μακεδονίας - Θράκης η ΓΣ και οι εκλογές θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, στα γραφεία του συλλόγου (Καθ. Σιγάλα 9 και Παπαδάκη).
 • Στο παράρτημα Αχαΐας η ΓΣ και οι εκλογές θα γίνουν στην Πάτρα, στην αίθουσα των Γραφείων στο κτίριο του Δήμου Πατρέων (Κέντρο ΑμεΑ), Κανελλοπούλου 106 και Μητροπούλου (έξω Αγυιά).