ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΑΜΕ: Όχι στα νοσοκομεία - εμπορικά κέντρα

Την πρόθεση της Διοίκησης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και του Βενιζέλειου να τα μετατρέψει σε εμπορικά κέντρα, μέσω παραχώρησης χώρων σε εταιρείες για κομμωτήρια, ανθοπωλεία, εμπορικά, εστιατόρια, αυτόματους πωλητές κ.λπ. καταγγέλλει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και τονίζει ότι αυτά τα σχέδια πρέπει να συναντήσουν την σθεναρή αντίδραση όλων των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:

«Αποτελούν άλλο ένα λιθαράκι στα πορεία ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης τους, στη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με τη λογική της οικονομικής αυτοτέλειας των ιδρυμάτων, αφού το κράτος συνεχώς μειώνει την χρηματοδότηση του σπρώχνοντας τα ιδρύματα να ψάξουν για ιδίους πόρους και να κόβουν έξοδα από παντού.

Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία βιώνουν καθημερινά αυτή την κατάσταση. Εκατοντάδες ελαστικά απασχολούμενοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρείας υπό τη διαρκή απειλή της απόλυσης, όπως οι επικουρικοί, οι καθαρίστριες, οι τραπεζοκόμοι, οι εργαζόμενοι στην Παιδοψυχιατρική. Το προσωπικό λειτουργεί σε συνθήκες εντατικοποιημένης εργασίας και με πολλές ώρες εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ίδιων και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό που δυσχεραίνει καθημερινά τους εργαζόμενους υγειονομικούς να εκτελέσουν σωστά και με ασφάλεια τα καθήκοντα τους.

Για να κλείσει κάποιος ένα ραντεβού μπορεί να περιμένει και 5 μήνες, σπρώχνοντάς τον στα απογευματινά ιατρεία για το οποία πρέπει να πληρώσει ή στους ιδιώτες γιατρούς. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και οι καρικατούρες των Κέντρων Υγείας, οι λεγόμενες ΤΟΜΥ, που θα φτιαχτούν στις γειτονιές και σκοπό θα έχουν να λειτουργούν σαν τροχονόμοι για να εμποδίζουν τους ασθενείς από το να πηγαίνουν στα νοσοκομεία.

Η λειτουργία των νοσοκομείων σαν εμπορικά κέντρα δεν θα οδηγήσουν σε βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας υγείας, ούτε αποτελούν εκσυγχρονισμό για τα νοσοκομεία. Αυτά τα χρήματα που θα “εξοικονομηθούν” θα δοθούν για τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και υπερεργασίας των ήδη λίγων εργαζομένων, θα αποτελέσουν άλλοθι για να μη γίνουν μόνιμοι διορισμοί. Για αυτή την εξέλιξη ακέραια ευθύνη φέρνει η κυβέρνηση η οποία έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία σε αυτή την κατάσταση.

Οι εργαζόμενοι υγειονομικοί αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως κλάδου πρέπει να αντιπαλέψουν την πολιτική όλων των Κυβερνήσεων που θέλουν ιδιωτικοποιημένη κακής ποιότητας ακριβή Υγεία και για τους λίγους και να απαιτήσουν ΤΩΡΑ:

  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν Σύστημα Υγείας για όλους με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Γενναία χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και κάλυψη όλων των αναγκών σε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό.
  • Άμεση στελέχωση των νοσοκομείων με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με μόνιμη και σταθερή δουλειά.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις».